Zarándokélmények képekben

Zarándok-Jel-Kép Út címmel nyílt meg a Mária Út kiállítása február 2-án a Piarista Rendházban, ahol az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a zarándoklatok élményvilágába.

„A zarándoklás (latinul peregrinatio) jelentése: utazás szent helyekre. Közép-Európa összes szent helyét túra utak kötik össze. A legnagyobb, a Mária Út, mely népünk Máriához kötődő szent helyeit (kegyhelyeit, kápolnáit, forrásait) csatolja be az európai zarándok vérkeringésbe. A zarándoklás azonban nem egyszerűen utazás, túra, vagy kirándulás. A zarándokút lépései elsősorban belső lépések az emberi szív szentélye, és Isten irgalmának élő forrása felé.” – olvasható a Mária Út weboldalán. A tatai kiállítás megnyitóján Galgócziné Szabó Zsófia koordinátor idézte fel a tavalyi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus mottóját, miszerint “Minden forrásom belőled fakad”. A Mária Út Egyesület munkatársa elmondta, ha  belegondolunk, a szentkutak e mottó valódi „jel-képei”: a teremtett világ ereje, élet, szépség, hit, ami mind megtalálható bennük. Meglátogatni őket testi és lelki felüdülés, főleg, ha egy zarándoklat keretében érkezünk el valamelyik szentkúthoz.

Ez a gondolat vezérelte az egyesületet, amikor a Mária Úttal érintett szentkutak bemutatását Zarándok-Jel-Kép Út elnevezéssel egy vándorkiállítás keretébe foglalta. A Piarista Rendház folyosójának falán elhelyezett 18 nagyméretű tablón egy zarándokoknak és önkénteseknek meghirdetett fotópályázat nyertes képei mellett információk és rövid elmélkedések olvashatóak, melyek szorosan kapcsolódnak a zarándokélményekhez.

A Mária Út Közép-Európa 2200 km-es zarándokút hálózata, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig észak-déli útvonala Częstochowa és Medjugorje között vezet, így egy Ausztrián, Magyarországon, Románián, valamint Lengyelországon, Szlovákián, Horvátországon és Bosznia-Hercegovinán átívelő keresztet kapunk. Az út vagy annak kisebb szakaszai csoportosan vagy egyénileg is bejárhatóak, elsősorban gyalogosan, de akár kerékpáros vagy lovas változatban is.

A zarándokélményeket megörökítő kiállítás tatai megnyitóján Michl József polgármester mondott köszönetet a Mária Út Egyesületnek, valamint a Tatai Rend-ház Kft.-nek az együttműködésért, a tárlat befogadásáért. A helyszínen Bencsik János osztotta meg gondolatait az érdeklődőkkel a zarándokutakról. A Tatai-medence országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: – Igazából nincsenek zarándokutak, semmiféle út nem létezik. Vagyunk mi, és bennünk van az út. Zarándoklatra akkor indulunk el, ha a bennünk lévő utat eltévesztjük és nem a saját utunkon haladunk. Akkor van szükségünk arra, hogy megálljunk, újratervezzünk. Ha ezt megtettük, akkor újrarendezzük a sorainkat és ismét elindulhatunk a saját, belső életutunkon. Bencsik János a Mária Út Egyesület megalapításával kapcsolatban elmondta: – Több, mint 15 évvel ezelőtt az inspirált bennünket, hogy megláttuk, ez egy jó lehetőség arra is, hogy a Közép-Európában együtt élő társnemzetek összetartozását erősítse, hiszen az egy spirituális kultúrában élők – bár beszéljenek eltérő nyelveken – szót tudnak érteni egymással és békességben tudnak élni, mert egy szakrális talapzaton állnak.

A kiállítás február 23-ig tekinthető meg Tatán a Piarista Rendház épületében  (Tanoda tér 5/A.) Aki szeretné megtapasztalni a zarándoklat élményét, útnak indulhat a Mária Úton, az egyéni és szervezett zarándoklatokról a mariaut.hu. weboldalon találnak információkat.