Által-ér völgyi kerékpárút

Az eredetileg Tata-Vértesszőlős-Tatabánya útvonalon haladó út 2013-ban történt átadásával 14 éves álom valósult meg. A projekt összköltsége 479,5 millió forint volt. Ebből 444, 5 millió forint volt támogatás, a fennmaradó mintegy 35 millió forintos költség Tata Város Önkormányzatát terhelte.

Az elképzelés sikeréhez a három település példás összefogására (közös pályázat) volt szükség, az ötletgazda KEM SZÖSZ gesztorálása mellett. A kétirányú út tervezésekor napi 2200 fős forgalommal számoltak. Az út népszerűségét mutatja, hogy ezt sikerült jóval meghaladni – nemcsak a helyben lakók, de számos turista is igénybe veszi.

A kerékpárút ezen, Tata és Tatabánya közötti szakasza 2020-ban elnyerte az Év Kerékpárútja címet a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpáros Klub által meghirdetett pályázaton.

Ma már a kerékpárút teljes hossza 21 kilométer, mely Tatabányától a Dunáig, Dunaalmás községig vezet csodálatos környezetben: a patak töltése, a háttérben húzódó Gerecse lankáinak látványa mind-mind hozzájárul a kellemes időtöltéshez.

Az Által-ér völgyében egymást érik a látnivalók, így a kerékpártúra több helyen megszakítható, vagy akár részletekre bontható. Pihenés közben bejárhattok akár egy pallós tanösvényt, kristálytiszta források vize frissíthet fel az út közben, de megismerkedhettek a magyar Neander-völgynek is nevezett környék őskori leletanyagaival is.