Géniusz Sakk Egyesület Tata-Naszály

Székhely:

2890 Tata, Ady Endre u. 12.

Képviselő:

László Imre – elnök

Telefonszám:

06204285308

Nyilvántartási szám:

11-02-0001009

Adószám:

18605930-1-11

Statisztikai számjel:

18605930-9499-529-11

Közhasznúsági fokozat:

Nem közhasznú

Egyesület formája:

egyesület

Cél szerinti tevékenység:

sporttevékenység

Cél szerinti leírás:

A sportág népszerűsítése, a szabadidősport, kulturált elfoglaltság biztosítása, a sportág utánpótlásának kinevelése.

Az egyesületről

Az 1996-ban alapított Géniusz SE az alapszabályában megfogalmazott céljainak megvalósítása érdekében tagjai részére segítséget nyújt a versenyekre való felkészülésben, biztosítja az azokon való részvételhez; versenyeket, sakktáborokat, egyéb rendezvényeket szervez; oktatási tevékenységet végez; biztosítja a sportág műveléséhez szükséges eszközöket; együttműködik minden olyan szervezettel, magánszeméllyel, amelyek/akik segítik céljai megvalósítását; nemzetközi kapcsolatokat tart fenn.

A Tatai Géniusz SE fennállása óta a 2011/12-es bajnokságban negyedszer lett bajnok az NB II-es bajnokságban, ahol a Breyer-csoportban nyert fölényesen. Az elért  kiváló eredményeket csak úgy lehetett megtartani és fokozni, ha stabil gazdasági, személyi háttere van a csapatnak, ezért az egyesület közösen folytatta működését a Naszály SE sakkszakosztályával. Fő célkitűzésként  a régió egyik legerősebb sakkbázisának a létrehozását határozták meg, aminek megvalósításához kitűnő alapot szolgáltatott, hogy az egyesületben lévő ifjúsági játékosok közül többen országos bajnokok, ezzel folyamatosan lehetőség adódik világversenyeken történő megmérettetésen.

Az egyesület taglétszáma átlagosan 30 fő körül alakul, az igazolt versenyzőinek száma ugyanakkor eléri az 50 főt is. Az egyesület egyaránt tagja a Komárom–Esztergom megyei és a Magyar Sakkszövetségnek.

Játékosaik rendszeresen képviselik az egyesületet és Komárom–Esztergom megyét az országos és nemzetközi versenyeken kitűnő eredményekkel. Megyei szinten versenyzőik, ifjúsági és felnőtt játékosaik Komárom–Esztergom megye élvonalához tartoznak, több korcsoportos és felnőtt megyei bajnok szerepel a klub berkeiben.

Maguk is rendeznek visszatérő versenyeket: a Naszály Kupát, ami egy nemzetközi gyermek csapatverseny, a nemzetközi FIDE versenyként számon tartott Géniusz Kupát, valamint a Talentum Programon belül egy versenysorozatot az U8, U10, U12-es korosztály számára. Szabadidős rendezvényeik közé tartozik a Közép-dunántúli Regionális Sakkiskola (Talentum Program) működtetése, az egyesületi kirándulások szervezése, táboroztatás, iskolai szakkörök megtartása a helyi és kistérségi intézményekben, versenyeztetés, bajnokságok szervezése.

Az egyesület elnökségi tagja, Horváth Csaba 2014-ben Bagonya Attila-díjban, 2015-ben Magyar Sakkozásért Díjban részesült, Mátrahalmi Tibor FIDE-mester 2014-ben, az egyesület elnöke, László Imre 2012-ben, Akóts Gábor FIDE-mester, sakkedző pedig 2021-ben nyerte el az utóbb említett elismerést. László Imre 2014-ben Szabó László Díjat kapott tevékenységéért.