Tatai Hódy Sportegyesület

Rövid név:

THSE

Székhely:

Tata, Tópart sétány 2.

Képviselő:

Hódy Kálmán – elnök

Mobil:

+36 30 5800-449

E-mail:

tataihodysportegyesulet@gmail.com

Nyilvántartási szám:

11-02-0001727

Adószám:

18617728-1-11

Statisztikai számjel:

18617728-9499-529-11

Közhasznúsági fokozat:

közhasznú

Egyesület formája:

sportegyesület

Cél szerinti besorolás:

sporttevékenység

Cél szerinti leírás:

Vízi sporttevékenység és jégkorong, mint közhasznú tevékenységek népszerűsítése, fejlesztése. A versenysportban résztvevő szakosztályok működtetése, utánpótlás-nevelés, a hazai és nemzetközi korosztályos- és felnőtt versenyeken kimagasló eredmények elérésére képes, minél nagyobb számú sportoló nevelése, felkészítése, versenyeztetése, a tömeg- és szabadidősport szervezése, támogatása és működési feltételeinek biztosítása. Az egyetemes magyar sport és az olimpiai mozgalom fejlődésének elősegítése a nemzetközi sportkapcsolatok ápolása.

A fiatalokban az egészséges életszemlélet, sportszerű életmód, magatartás és képességeik fejlesztése, erősítése. Az Egyesület tagjainak a közösségi életre nevelése, öntevékenységük kibontakozásának segítése az elődök nagyszerű hagyományinak ápolása.

Az egyesületről

A 2000-es évektől a megelőző évtizedekben a Tatai Atlétikai Clubon, illetve a Tatai Honvéd Atlétikai Clubon belül működő kajak-kenu szakosztály nagyobb önállóságra kívánt szert tenni. Az önállósodás folyamatára az is hatással volt, hogy a versenyhajók formája ekkoriban radikálisan megváltozott. Gyakorlatilag le kellett cserélni az egész hajóparkot. Hódy Kálmán hajóépítő, akinek hajójában a norvég Knut Holmann a Sydney olimpián győzött, fantáziát látott a tatai kajakosok-kenusok szponzorálásában. Végül hosszú előkészítő munka után 2009-ben megalakult a Tatai Hódy Sportegyesület.

Császár Attila egyesületi alelnök és edző, Czina László és Kun Tamás edzők végezték a szakosztály sportolóinak oktatását, nevelését. Munkájuk eredménye Czina Zoltán ifi világbajnoki bronzérme, Kun Gábor ifi európa bajnoki bronzérme, Csokor Erik ifi európa bajnoki érmei, Németh Balázs, Gacsal Ákos Horváth Bence, kimagasló szereplése korosztályos világversenyeken, valamint Kovács Petra Sára világbajnoki győzelme. A különböző válogatott keretek munkájában 4-6 tatai sportoló vesz részt rendszeresen. Az évente nyilvánosságra hozott egyesületi pontversenyben a tatai egyesület közel 100 egyesület közül rendszeresen az 1-10. helyen végez.

A régi kajakház helyén 2014-ben birtokba vehették az Új kajakház Ökoturisztikai Központ épületét. Császár Attila „Csaszi” 2017-ben elhunyt így az új létesítmény előnyeit már nem sokáig élvezhette. Közben az edzői csapat is kibővült. Kun Tamás munkáját, aki nagy létszámú kezdő és haladó versenyzők edzéseit vezeti Herendi László és Hopka Ágnes segíti. Emellett Herendi László az egyre bővülő és eredményesebb masters szakágat fogja össze. Az újjáéledő kenus csapat Szűcs Veronika irányításával pedig azt a célt tűzte ki, hogy ismét bajnoki pontszerzőink legyenek ebben a szakágban.

Az igazolt versenyzői létszám a masters versenyzőkkel együtt kb. 100 fő. Téli időszakban a szabadidős sportolókkal együtt közel 140 fővel, nyári időszakban pedig 180-200 fővel dolgozunk. Nyáron hetes váltásokkal napközis vízi foglakozásokat is tartunk, ami igen népszerű a szülők és gyermekek körében.

Az egyesület a városi sportversenyek, sportos jellegű programok megvalósítását is segíti, illetve aktívan részt vesz rajtuk. (Tó-futások, Víz-Zene-Virág Fesztivál, Nagy Sportágválasztó) Évente két alkalommal rendez a tatai Öreg-tavon vízisport programot. Császár Attila edzőnk, sportvezetőnk tiszteletére emlékevezést, és Fülöp András „Csuló” emlékére népszerűsítő utánpótlás kajak-kenu versenyt rendeznek.

Az egyesületben a kajak és kenu mellett úszó és sárkányhajó szakosztály működik, lehetőség van kajak, kenu, SUP, sárkányhajó bérlésére, konditerem, valamint téli időszakban tanmedence használatára.

Kun Tamás, az egyesület kajak edzője 2020-ban Tata Városáért kitüntetés bronz fokozatában részesült a kajak-kenu sportág megismertetésében, népszerűsítésében, oktatásában végzett önzetlen tevékenysége elismeréseképpen.