Lakossági fórumot tartottak a tervezett Építők parki fejlesztésekről

Michl József polgármester és Horváthy Lóránt, a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnökének meghívására lakossági fórumot rendeztek Tatán az Ökoturisztikai Központban, Kertváros lakóinak. A fórumon az Építők parkjába tervezett, pályázat útján megvalósuló városi zöld infrastruktúra fejlesztésről egyeztettek a résztvevők.

Michl József a tervekkel kapcsolatban nyilatkozott arról, hogy a Területi Operatív Program pályázatai között van olyan lehetőség, amely zöld városrészek fejlesztését támogatja. A városnak régi vágya már, hogy az Építők parkját felújítással, frissítéssel segítsük- mondta a városvezető, hozzátéve, hogy önerőből a körzetben végeztek már járdafelújítást, külön utat kaptak a sétálók, létrehoztak egy új játszóteret a gyerekeknek, és szabadtéri edzőhelyet a felnőtteknek. Mindez pedig ötletet adott a folytatáshoz, amire nagyságrendileg 400 millió forint körüli összegre pályázunk, az a jövőben derül ki, hogy ehhez kell-e még önkormányzati pénzt hozzátenni. Most a pályázat beadása után egy részletes és precíz projektfejlesztés következik, melynek során alaposan kidolgozzuk a teljes tervet és utána lehet megkezdeni a kivitelezést – mondta a polgármester.

Horváthy Lóránt a városrész önkormányzati képviselője kifejtette:- a fejlesztési elképzelésnek van olyan része, ami Kertváros szempontjából elengedhetetlen, de a város számára is jelentős, hiszen Tatának ez a területe egy megérkezési pont, ami jelenleg nincs jó állapotban. A képviselő kiemelte a tervezett parkoló kialakítását a park és az 1-es út között, ami nagy minőségi változást fog eredményezni, valamint a csapadékvíz elvezető csatorna megépítését, mely szintén égető kérdés. A zöldterület fejlesztéssel kapcsolatban Horváthy Lóránt úgy nyilatkozott: – az nemcsak a kertvárosiak, hanem a máshonnan odalátogatók érdekeit is szolgálja, lehetőséget nyújtva a minőségi pihenésre, kikapcsolódásra.

A fórumon Pottyondi Gábor tájépítész számolt be a park zöldfejlesztési tervének részleteiről, ezekkel kapcsolatban elmondta, hogy a terület számos új funkciót kap, ezen belül pedig négy nagyobb igényt szeretnének kiszolgálni. Az első egy olyan tematikus játszótér, amely a kisgyerekek számára, a 2-12 éves korosztálynak lenne kialakítva olyan eszközökkel, melyek alkalmasak mozgássérült gyerekek szórakoztatására is. A játszóeszközök tematikája Tatához kötődne. A következő játszótér már másik korosztálynak épülhet, a 8 éves kortól idősebb gyerekeknek a park közepén, s olyan készségfejlesztő játszótér lenne, ami izgalmas lehet a nagyobbaknak is. Kialakításra kerülnének még sportpályák, elsősorban labdajátékok számára alkalmas terekkel, melyeken nemcsak nagycsoportos játékra lesz lehetőség, hanem 2-3 fős társaságok igényeit is kielégítik. A negyedik elem pedig a már jelenleg is meglévő fitnesz eszközök áthelyezése és bővítése a mai trendeknek megfelelő edzőelemekkel. Fontos terv még a meglévő mellékhelyiség felújítása és Európaivá tétele, valamint mellette egy biztonságos kerékpártároló és kerékpár szervíz kialakítása is.

A fórumon a városrész lakói számos kérdést tettek fel a fejlesztésekkel kapcsolatban, többek között szó volt a közlekedési és parkolási nehézségekről, a kerékpárosok biztonságáról, valamint a szemetesek és padok számáról is. A pályázat beadási határideje május, a tervek szerint a megvalósításra 2017-18-ban kerülhet majd sor.