Megtartotta idei első ülését Tata Képviselő-testülete

Január 25-én tartotta idei első ülését Tata Város Képviselő-testülete a Városháza dísztermében, ahol 15 napirendi pontban döntöttek.

Az ülés településrendezéshez, városfejlesztéshez kapcsolódó előterjesztések megvitatásával kezdődött, módosították az Integrált Településfejlesztési Stratégia 3. akcióterületét, valamint döntöttek a városképi jelentőségű épületek felújításának támogatásáról is. Ezzel kapcsolatban idén is kiírták azt a pályázatot, amely segíti a tatai városképhez nagyban hozzájáruló épületek felújítását azzal, hogy az Önkormányzat 6 millió forintos összegre vonatkozó pályázati lehetősége ad azoknak a tataiaknak, akik valamely városképileg kiemelt körzetben szeretnék épületük homlokzatát felújítani. Amennyiben a jelentkező minden pályázati feltételnek megfelel, 1 millió forintos vissza nem térítendő támogatás kap a felújítási munkálatokhoz. A pályázat beadási határideje augusztus, így a pályázók elég időt kapnak a felkészülésre, a tervek és költségvetés készítésére.

Az ülésen a pályázathoz kapcsolódó előterjesztések sorában szó volt az inkubátorházak kialakításának lehetőségéről is. Ezzel kapcsolatban Michl József polgármester sajtótájékoztatóján elmondta: – Az inkubátorház olyan létesítmény, ahol kezdő vállalkozások, kedvezőbb bérleti feltételek mellett kaphatnak helyet, ezzel önkormányzati segítséggel tudják elkezdeni működésüket, vagy megerősödni, tovább fejlődni. Ilyen inkubátorház létesítésének ötletéről tárgyaltak a képviselők, a tervet megyei TOP pályázaton keresztül szeretnék megvalósítani. Ugyancsak pályázati témában a tatai Építők parkjában megvalósuló zöld infrastruktúra fejlesztéssel kapcsolatban Michl József kiemelte:- nagy öröm, hogy a már beadott hat TOP-os városi pályázat közül van egy nyertes, amelynek támogatási szerződése is aláírásra került. Ahhoz, hogy az Építők parkjába tervezett fejlesztés elkezdődjön, igazolni kell az önerőt, erről döntött szerdai ülésén a testület. 94 millió forint az az összeg, amit a város önerőként vállalt, ám ez a vállalás egy másik pályázat során visszatérülhet a jövőben, amennyiben Tata nyer azon a pályázaton, melyből a helyszínen a tervezett parkoló megépülhet.

A képviselők vagyongazdálkodáshoz kapcsolódó előterjesztéseket is megvitattak, köztük ingatlan értékesítési kérdéseket. Az Új úton magánberuházásban egy többlakásos társasház épül, melyhez az Önkormányzat eladott egy területet, az ehhez kapcsolódó szerződés jóváhagyására is sor került az ülésen. A témához több képviselő is hozzászólt, s az egyeztetés nyomán a testület megállapította, hogy a jövőben növelni kellene a tatai bérlakások számát. Ehhez már elkészült egy tanulmány, ami az Önkormányzat tulajdonában lévő további területekre nézve egy olyan tervezést vizsgál, amely azt kutatja, hogy hogyan tudna részt venni a város az ilyen célú építkezésekben, és olyan lakásfejlesztéseket végrehajtani, amely vásárlóknak és bérlőknek is megoldást nyújtana, hiszen nagy az igény új ingatlanokra Tatán, és az ehhez kapcsolódó beruházások az Önkormányzatnak is bevételt jelentenének, amelyek újabb ingatlanfejlesztésekre adhatnának lehetőséget.

A humánszolgáltatáshoz kapcsolódó előterjesztések között szerepelt egy beszámoló a Tata Város Kulturális Koncepciója 2016. évi intézkedési tervében foglaltak teljesítéséről, valamint a 2017. évi intézkedési terv megvalósításáról. Az idei évre vonatkozó tervek között kiemelt szerepet kap a Kuny Domokos Múzeum fejlesztése, nemcsak a várprogram kapcsán, hanem például a zsinagógába tervezett biblia kiállítás létrehozásával, vagy a nemzetiségi múzeum fejlesztésével kapcsolatban is. Ugyancsak kiemelt jelentőséget kap idén a könyvtár fejlesztése az Ady Endre úti új tudásközpont kialakításával, vagy a Városkapu Zrt. által megfogalmazott új lehetőségek többek között az Angolparkban.

Az ülés végén a képviselők tájékoztatót kaptak a tatai visszatérő forrásokról. Michl József sajtótájékoztatóján elmondta:- nagyon fontos napirendi pont volt ez a tájékoztató, hiszen az Önkormányzat szorosan együttműködik a Magyar Földtani és Geofizikai Intézettel, amely segít abban, hogy a visszatérő források ügyében a lehető legjobb döntéseket lehessen meghozni. Az intézet számos vizsgálatot és tanulmányt készít, melyek segítik a döntés előkészítési folyamatokat. Segítségükkel például elkészültek a Kismosó – patakra vonatkozó tervek, melyeknek megvalósításához benyújtottak egy vis major pályázatot, amelynek az eredménye várhatóan hamarosan meglesz. Elkészült már egy tanulmány a Május 1 úti tömbök alatt feltörő források kezelésére is, mint ahogyan a Nagykert utcában megjelent forrás elvezetésének megoldására is -mindezeknek a részleteiről kaptak alapos, szakértői tájékoztatást a képviselő testület tagjai. A polgármester a témával kapcsolatban kiemelte: – a Május 1 út alatt lévő forrás nem az Önkormányzat hatáskörébe tartozik, hiszen az egy állami közút, de ettől függetlenül a városvezetés szorosan együttműködik a Magyar Közút Zrt.-vel azért, hogy az út állapotát is befolyásoló probléma megoldódjon. Az út alatt a helyszínen egy komoly vízbetörés van, a remények szerint az elkészülő tervek és az állami támogatás nyomán ezt a feladatot még az idén kezelni tudja majd a Közút.

Városunk képviselő-testülete legközelebb február utolsó szerdáján ülésezik majd.